2013. november 28., csütörtök

Stíluskalauz: Szemüveg

Ha már szemüveget kell hordanunk, hát viseljünk olyat, ami megfelelő látásélményt nyújt és még egyéniségünkhöz is illik. Szerencsére ma már bőven van miből válogatni és az optikában a szakemberek is a rendelkezésünkre állnak, hogy a legmegfelelőbb szemüvegkeretet tudjuk kiválasztani.

Ha szemüveget választasz, nem elég azt nézni, hogy mi tetszik vagy mi a divat. A legfontosabb, hogy az arcformádhoz illőt válassz, ugyanis például a széles keretek a szögletes arcformát tovább szélesítik. Először is tudnod kell, hogy milyen az arcformád és milyenek az ahhoz illő keretek. Utána már bátran válogathatsz.


Szögletes arcforma
Szögletes arcforma alatt egy inkább hosszúkás és keskeny arcformát értem. A szögletes itt azt jelenti, hogy a homlok, az orca és az áll egyformán széles formájúak. Az állkapocs hangsúlyos, ahogyan a homlok is. Összességében véve a szögletes arc inkább lapos hatást kelt. 
Ha inkább szögletes az arcod, olyan szemüvegkeretet érdemes választanod, ami lágyítja a vonásaid. Alapvetően ezt egy olyan szemüvegformával érheted el, ami eltér a fejformádtól. Ebben az esetben válassz inkább egy kerek vagy ovális formájú szemüveget. De akár választhatsz a keret nélküli vagy a vékony keretes szemüvegek közül is, ugyanis ezek lágyítják a keményebb arcvonásokat és barátságos hatást keltenek.
A széles és nagyon szögletes szemüvegkeretek nem illenek az arcformádhoz. Ez a két forma meglehetősen rideg és szögletes hatást kelt. Emellett, ha lehet, ne válassz túl kicsi szemüveglencséket, mert ezek szinte elvesznek a szögletes arcforma mellett. 

Kerek arcforma
A kerek azt jelenti, hogy az egész arc nagyon egyenletes formájú. Az orca és a homlok ugyanolyan szélesek, az áll lágy vonalú. Az egész arc lágy hatást kelt, az arc kör formájú.
Ha arcformád inkább kereknek mondható, akkor különösen a téglalap alakú és keskeny szemüvegkeretek illenek hozzád. Remekül állnak az olyan szemüvegkeretek is, amik lefelé keskenyülnek. A kör alakú szemüvegeket kerek arcforma esetén tanácsos elkerülni. 
A kör alakú szemüveglencsék tovább hangsúlyozzák a kerek arcformát. Így az arc könnyen gyerekesnek hathat, éppen ezért nem előnyös választás. A vastag keretes szemüvegeket is érdemes mellőzni, mert az arcot azok is kerekebbnek és laposabbnak láttatják.

Ovális arcforma
Ovális arcforma alatt egy inkább hosszúkás és keskeny arcot értem. A hosszúkás itt azt jelenti, hogy az egész arc harmonikus formájú. Az áll és a homlok keskeny, az orcák hangsúlyosak. 
Ha inkább ovális az arcformád, akkor neked szinte bármilyen formájú szemüvegkeret jól áll.
Alapvetően szinte minden szemüvegtípus jól áll az ovális arcformához. Az elérni kívánt hatás szerint kedvedre változtathatod, hogy min legyen a hangsúly. A szögletes szemüveg több keménységet kölcsönöz az arcnak. Míg egy kerek szemüveggel tovább lágyíthatod vonásaidat. Ha viszont kísérletezni támadna kedved, nyugodtan válassz egy szokatlan keretet. Az ovális arcformánál ez sem gond.
Még akkor is, ha ovális arcforma miatt gyakorlatilag minden szemüvegforma jól áll, ügyelj az összhatásra. A kis, kerek szemüvegek gyakran elvesznek az arcon. A keskeny szemüvegek sem jelentenek mindig jó választást, mert ezek könnyen még hosszabbnak láttathatják az arcot. 

Szív alakú arcforma
A szív alakú arc alatt az olyan arcot értem, amit szélesebb homlok és szemterület, valamint keskeny (hegyes) áll jellemez.
Ha arcod inkább szív formájú, akkor az ovális vagy kerek lencséjű, keskeny keretes szemüvegeket ajánlom. Viszont szívformájú arc esetén a vastag kereteket azonban érdemes elkerülni.A vastag vagy túl színes keretek nem igazán festenek jól a szív alakú arcon. Az aszimmetrikus szemüvegeket is érdemes elkerülni.

Trapéz formájú arc
A trapéz formájú arc alatt az olyan arcformát értem, aminél az orcák nagyon szélesek és hangsúlyosak és a halánték keskeny.
A trapéz formájú archoz azok a szemüvegek ideálisak, amik a keskeny halántékot szélesítik és összességében az arc felső felét hangsúlyozzák. Ezáltal az orcák kevésbé tűnnek markánsnak. Ezt például széles szárú vagy keretű, felfelé szélesedő szemüveggel lehet elérni.
Ne válassz kis szemüvegeket, ha arcod trapéz formájú, mert ezek nem hangsúlyozzák eléggé az arc felső részét.

Sminktippek szemüvegeseknek

A távollátó szemüveglencse - pluszos lencse - nagyítja és kiemeli a kifestett szemet. Ezért a rikítóan kifestett szemek, a feltűnően világos és csillogó szemhéjfesték nem előnyös. Helyette fesd ki szempilláidat, használj nem feltűnő színű szemhéjpúdert és szemceruzát.

A rövidlátóknál - mínuszos lencse - épp fordított a helyzet. A szemüveg miatt a szemek kisebbnek látszanak, mint valójában. Ezért minden jó, ami nagyobbítja a szemeket, például a vastagon festett szempillák, a világos szemhéjfesték, a külső szemzug kihangsúlyozása szemceruzával vagy a csillogó szemhéjpúder a szemöldök alatt.

Én 3 éves korom óta hordok szemüveget. El sem tudnám képezni az életem nélküle. Már több keretet próbáltam, kerek, ovális, alsó részén keskenyedő, szögletes. Egy új szemüveg mindig igazán nagyszerű élmény. Remélem, már senki sem gondolja úgy, hogy a szemüveg gáz dolog, mert egy jól megválasztott darab igazi ékessége lehet öltözékünknek és személyiségünknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése