2013. november 26., kedd

A sminkelés alapjai

A mai modern smink természetes, tiszta és hűen követi az elvet: "A kevesebb több." Manapság már a tinik körében is elég elterjedt a sminkelés, egy nőnél meg alap, hogy sminkelje magát.

Én is sminkelem magam már évek óta. Emlékszem, 10 éves voltam, amikor apukámtól kaptam egy fésülködőasztalt (asztalos volt). Viszont csak olyan 14 éves korom körül kezdtem megtölteni sminkszerekkel, akkor kezdtem el kísérletezni. Sokat gyakoroltam és 16 éves korom óta rendszeresen sminkelem magam. A stíluskeresésem miatt folyton változott a megszokott sminkem. Pár hónapja végre megtaláltam teljesen a saját stílusom és az ahhoz illő sminket, sminkeket. Én is követem a fentebb említett elvet, így 5 perc alatt elkészülök a teljes sminkemmel: korrektor, alapozó, púder, szempillaspirál, szájfény, pirosító. 


Következzen a segítség, hogy te is kialakíthasd a számodra legmegfelelőbb sminket.

Arcforma

Alapvetően 8 arcformát különböztetünk meg: ovális, kerek, téglalap, négyzet, talpra állított háromszög, szív, körte, gyémánt.

Ovális: Az alap arcforma. Ez a leggyakoribb és a legkedvezőbb, ehhez viszonyítjuk a többit. Leginkább egy élére állított tojásra hasonlít.

Kerek: Széles, lekerekített forma jellemzi.

Téglalap alakú: Hosszúkás, szögletes. Az erős állcsontról és a szöges homlokcsontról lehet felismerni.

Négyzet alakú: Hasonló a kerekhez, de annál szélesebb és csontosabb.

Talpra állított háromszög: Szűk homlok, széles áll és "kockás" állcsont a jellemzője.

Szív alakú: Általában egy csúcsára állított háromszögre hasonlít: szűk homlok, hegyes áll.

Körte alakú: Trapézhoz hasonló fejforma, melynél kiáll a halántékcsont.

Gyémánt alakú: Sokszögű, az arccsontok kiugranak.

Legegyszerűbben a hármas tagolással döntheted el az arcod arányait és formáját. Ehhez képzeletben húzz három vonalat az arcodra: a hajtőtől a szemöldök súlypontjáig, majd a szemöldök súlypontjától az orr aljáig, végül az orr aljától az áll aljáig.

Szemöldök

Miután eldöntötted, milyen arányokkal rendelkezel, a szemöldök formáját alakítsd ki. Az ápolt, formás szemöldök az egész arcnak üde megjelenést kölcsönöz. Keretbe foglalja az arcod és a szemeid. Ápolatlan szemöldök mellett a legjobb smink sem ér semmit.
Hogy tökéletes szemöldököt varázsolhass magadnak, olvasd el ezt a korábbi posztomat: A tökéletes szemöldök titka.


Alapozás

Az alapozás első számú szabálya, hogy kizárólag tiszta és hidratált bőrön végezhető. Ha az arcbőr nem tiszta nem csak, hogy a smink eltömi a pórusokat, de az alapozót sem tudjuk úgy felvinni, hogy természetes, egyenletes hatást keltsen.
A második szabály, hogy az alapozót mindig bőrtípusunknak és bőrszínünknek megfelelően válasszuk ki. Ha nem tudod eldönteni te melyikbe tartozol, akkor az alapozó vásárlásakor kérd az eladó szaktanácsát. Alapvetően négy féle bőrtípust különböztetünk meg: száraz, normál, vegyes vagy. kombinált és zsíros.

A bőr-, szem- és hajszín tekintetében 4 típust különböztetünk meg: tavasz, nyár, ősz tél.

Tavasz
Ha tavasz, akkor arany. A tavasz-hölgyek arcszínének alaptónusa mindig sárgás vagy arany. Ez a típus gyakran büszkélkedhet áttetsző, tiszta őszibarackbőrrel, másokat vidám, aranyszín szeplőcskék ékesítenek. Nem ritka a rózsás arc. A tavasz-típus haja lehet aranyszőke, lenszőke, mézszínű, vörösesszőke vagy aranybarna, esetleg rézszín árnyalattal. A szemszín világos: zöld, kék, türkiz, borostyánszín, az íriszt gyakran arany pöttyök tarkítják. A szem világos és tiszta, mint az üveg.

Nyár
A nyár-típusú emberek bőrszíne többnyire világos, rózsaszínes- vagy sárgás-bézs, rózsás arccal, esetleg szeplőkkel. Bőrük hamar lebarnul. Érdemes egy kicsit rádolgozniuk a természetre, hogy ne hassanak színtelennek. Hajuk színe általában hamvasszőke, de olykor közép- vagy sötétbarna is lehet, esetleg kissé vöröses árnyalattal. Szemük többnyire kék, kékesszürke, zöld, szürkés-zöld vagy kékeszöld. Gyakori a szürke sáv a pupilla körül.

Ősz
Az ősz-típus igazi színei a földszínek és az aranyszín árnyalatai. Az ősz-típus arcszíne aranyalapú, meleg és világos. A bőrszín lehet világos vagy rózsaszínes elefántcsont, avagy arany-bézs, egészen a bronzszínig. Gyakran szeplős. Az ősz-nők a meleg alaptónusok ellenére gyakran sápadtak. Nehezen barnulnak, könnyen leégnek. A hajuk többnyire vörös vagy legalábbis vörösesen csillogó. Minden árnyalat megtalálható közöttük a gesztenyebarnától a rézszínen és vörösesszőkén át egészen a répaszínig. De ott van a palettán a sötét aranyszőke és a sötétbarna is. A hajszínnel összhangban többnyire a szem is meleg színű. Lehet aranybarna, sötétbarna, mogyoró- vagy borostyánszín. Előfordul kristálytiszta zöld szem is, vagy halványkék, türkiz.

Tél
Hófehérke igazi tél típus. Porcelán-fehér bőr, sötét haj. A tél-típusúak bőre mindig kékes árnyalatú. Az arcszín gyakran hideg, olykor sápadt. A bőrszín a nagyon fehértől a sápadt sárgáson át a világos olívaszínig változhat. Az arc sosem rózsás, szeplők lehetnek rajta. Sosem barnul le igazán, csak enyhe színt kap a naptól. A tél-típus haja általában sötét színű: fekete, vöröses tónusú sötétbarna, sötét hamvas-barna. Szemszín lehet tiszta kék, mélyzöld, egészen sötétbarna, mogyorószínű vagy szürke. Jellemző az írisz körüli szürke gyűrű.

Az alapozás első lépése a kisebb bőrhibák, a szem alatti karikák korrektorral való eltüntetése. A vörös foltokat és a sötét karikákat arany árnyalatú korrektorral javíthatod, a kidomborodó, ödémás szemet pedig topszínnel, azaz szürkés árnylatúval tüntetheted el.
Ezután jöhet a megfelelő alapozó, melyet, ecsettel, szivaccsal vagy kézzel is felvihetsz. Szerintem a legjobb, ha kézzel dolgozol, mert a szivacsban kosz vagy baktérium ragadhat meg, amelyet a következő sminkeléskor is visszaviszel az arcodra, emellett magába szívja az alapozót, így nem is gazdaságos. Ha mégis az ecset,vagy a szivacs mellett döntesz, akkor gyakran mosd ki az eszközeidet!
Az alapozóból először mindig keveset vigyél fel a kezedre, (legjobb ha az ujjbegyeddel csinálod) vagy a szivacsra. Ezután először az orrodat alapozd le (az orrlyukakat se hagyd ki), majd az orrodról haladj kifelé az orcákra, lefelé az állra, és felfelé a homlokra. Ezzel elkerülheted, hogy a homlokodra, álladra és arccsontokra túl sok alapozó kerüljön, ami természetellenes hatást kelt. Fontos, hogy az alapozót jól dolgozd el az állcsont mellett, alatt és a füleidnél is, így nem lesz "maszk" hatású.

Árnyékolás, derítés

Ha már tapasztaltabb vagy a sminkelésben, használhatsz különböző árnyalatú alapozót is, így optikailag akár az arcformádon is változtathatsz.
Az árnyékoláshoz sötétebb tónust használj. Ez szűkít, kicsinyít, elhalványít.  Az arc mélyedésin, a járomcsont alatt, a halántékon, a hajtő alatt és a szemhéjránc alatt alkalmazd, de tehetsz egy keveset a dekoltázs közepére, vagy a kulcscsont alá és fölé.
Derítésnél világosabb színeket alkalmazz, melyek kiemelnek, fiatalítanak. Ezt a járomcsontra, szemöldökcsontra, a szem alatti területre, az állcsúcsra, a szemhéj középső részére, a homlok középső részére, az orrnyeregre és a száj sarkai köré vigyed fel.


Púder

Az alapozást a por- vagy kőpúderrel fixálhatod. Színének egyeznie kell az alapozóval, esetleg egy árnyalattal lehet világosabb. Ha teheted, használj porpúdert, mert a kőpúder esetében a púder óhatatlanul is keveredik azzal az anyaggal, amivel összetömörítik. A felvitelt nagy ecsettel, kevés púderrel és finom mozdulatokkal végezd.

Szemek

A szemed formáján sötét, világos színekkel és kontúrozással javíthatsz. Ha a szemfesték alá púdert, kevés alapozót, vagy az erre a célra kifejlesztett bázis festéket teszel, akkor a szín sokkal tartósabb lesz.

Közel ülő szemek: A szem közepétől kifelé koncentráld a színeket, kerülve a belső szemzugot.
Ázsiai szemek: Jellemzője, hogy nincs mélyítő vonala, ezért "kreálni" kell, majd világossal, sötéttel, vagy akár színessel is kontúrozhatod.
Távol ülő szemek: A belső szemzugban használj sötétebb színeket, így "befelé húzod" a szemeket.
Szomorú szemek: A szem utolsó 1/3-ától a kontúrvonalat vastagítsd meg addig, amíg arányos szemformát kapsz. Ha természetest hatást szeretnél, akkor fültisztító pálcika vagy vékony ecset segítségével satírozd el a kontúrvonalat.
Kidomborodó szemek: Sötét árnyalatokkal optikailag "benyomhatjuk" a szemet, a szemöldökcsontot pedig világos színnel emeljük ki.
Mélyen ülő szemek: A szemöldökcsontra közepes színárnyalatú színeket teszünk, a szemkörül pedig világos színeket használjunk.


Szempillaspirál

A szemek sminkelése a szempillaspirál felvitelével fejeződik be. Az üzletekben sokféle szempillaspirál kapható: van amelyik hosszabbít, dúsít, vagy éppen ível, de létezik olyan is, amely minden problémát orvosol - állítólag. Utóbbival én még nem találkoztam, így javaslom, hogy vegyél többfélét és egyszerre alkalmazd őket. Ajánlott nem vízálló szempillaspirált választani, mert ellenkező esetben a pillák kiszáradhatnak, sérülhetnek!

A világos hajú, világos szemű lányok figyeljenek arra is, hogy ne használjanak fekete színű spirált, válasszanak inkább világosabb feketés barna, vagy barna spirált, így sokkal természetesebb hatást érhetnek el.

Ne felejts el a szempilla-göndörítőt sem. Én személy szerint úgy használom, hogy felviszem egy rétegben a szempillámra a festéket, várok pár másodpercet, aztán göndörítek és utána még pár szempillasirálozás, dúsítóval és hosszabbítóval is.


Az ajkak

Egyetlen rúzs sem mutat jól ápolatlan ajkakon, ezért figyelj oda ajkaink ápolására, hidratálására is. Az ajkak hibáin is korrigálhatsz színekkel, illetve kontúrozással, úgy mint a szemek esetében.

Túl nagy száj
A valódi vonalakon belül (közvetlenül amellett) kontúrozz természetes színű ceruzával, még akkor is ha a rúzs színe teljesen eltér, ugyanis a semleges szín természetesnek hat. Sötétebb, matt színnel töltsd ki a kontúrokat, így elnyeli a fényt, ami az ajkakat optikailag kisebbnek mutatja.

Túlságosan telt ajkak
A kontúrvonalat a tényleges szájvonalon húzd meg, de mindenképpen kerüld a fénylő, ragyogó színeket.

Vékony ajkak
Tompa hegyű, természetes színű ceruzával többször húzd át a kontúrvonalat az ajak vonalán. Használj világos világos, ragyogó színeket, kerüld a sötét, matt rúzsokat.

Egyenetlen szélű ajkak
Először alapozóval alapozd le az ajkakat, majd arra kontúrozz és színezz.

Korosodó, mélyen barázdált ajkak
Az ajkakkal megegyező színű kontúrceruzát használj, lehetőleg viaszos, vagy szilikonos anyagút, mert ez megakadályozza, hogy a likvid anyag, a szájfény kifusson az ajkakról.

Pirosító

A megfelelően felvitt arcpír felüdíti az arcot és egészséges színt kölcsönöz neki. A pirosító az egyik leghatékonyabb kozmetikai termék az öregedő bőr sminkelésére, mert halványítja a ráncokat, táskákat és fiatalos ragyogást kölcsönöz az arcnak.

Világos bőrhöz: használj pasztellszíneket, barackot vagy rózsaszínt.
Középtónusú bőrhöz: a homok, rózsaszín, olajbarna és rézszín passzol.
Kreol vagy sötét bőrhöz: jól illik a szilva vagy a burgundi vörös.

Előfordul, hogy valakinek a hajszálerek miatt vörös az arca, abban az esetben tilos vörös tónusú alapozót használni. Válassz inkább sárgásbarna, méz színű pirosítót.

Remélem, hogy a segítségedre lehettem. Még pár hasznos tippért olvasd el az alábbi posztomat is. :)

Hasonló bejegyzés: Sminktrükkök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése