2013. november 21., csütörtök

Karácsonyi sütés-főzés I.

Mi minden évben rengetek ennivalót készítünk karácsonyra. Mintha egy hadsereget akarnánk ellátni. Könnyen letudom az ezzel kapcsolatos aggodalmaimat, ugyanis megírom előre a menüt, utána listát készítek, hogy mire van szükségem az ételek elkészítéséhez, megnézem mi van itthon, aztán irány a bolt. Mindehhez persze befogom drága barátomat. :)

Azt hiszem, a karácsony nem is igazán karácsony finom ennivalók nélkül, főleg finom sütik nélkül. Bejgli, mézeskalács, finom sütikék. Nincs is mit taglalnom, jöjjenek a receptek. 

Bejgli:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg cukor
2 tojás
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
csipetnyi só
tojás a megkenéshez
liszt a nyújtáshoz
margarin vagy zsír a tepsi kikenéséhez

Diótöltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tej

Máktöltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor

1. A lisztet a cukorra, sóval, margarinnal morzsold el, majd add hozzá a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Végül a tojásokkal együtt gyúrd tésztává.

2. Tedd hűtőbe, amíg a töltelék el nem készül.

3. Diótöltelék: A tejből és a cukorból főzz szirupot, majd ehhez add hozzá a diót és a reszelt citromhéjat. Pár perc kevergetés után kész is.
Máktöltelék: Forrald fel a tejet, tedd bele a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a mákkal főzd össze.

4. A tésztát oszd 4 részre, belisztezett deszkán egyenként kb. 3 mm vastagságúra nyújtsd ki, majd kend meg a kihűlt töltelékkel

5. Tekerd fel, majd fektesd őket megfelelő távolsággal egy zsiradékkal kikent tepsibe. (Az élesztőtől meg fognak nőni.)

6. Villával szurkáld meg a tetejét, majd egy felvert tojással kend meg és hagyd pihenni kb. 40 percig egy hűvös helyen.

7. Pihentetés után kend meg tojásfehérjével, majd szobahőmérsékleten hagyd még kelni 30 percig.

8. Előmelegített, 180 °C-os sütőben süsd meg. Kb. 30-35 perc alatt kész.


Csokis-narancsos keksz:


100 g vaj (semmiképpen sem margarin)
135 g cukor
1 tojás
175 g liszt
40 g csokoládé , megolvasztva
1 ek. napraforgó olaj
100 g kakaópor
30 g orangeat (kandírozott narancshéj)
1 csapott  tk. sütőpor

1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra . Mire bemelegedik a sütő, el is készülsz mindennel.

2. A csokoládét egy evőkanál olajjal kis lángon olvaszd meg, majd tedd félre.

3. A nagyon lágy, szobahőmérsékletű vajat mixerrel keverd jó habosra a cukorral és a tojással, majd add hozzá az olvasztott csokoládét, és alaposan keverd el.

4. Szórd bele a sütőporral elkevert lisztet, és határozott mozdulatokkal, míg a tészta összeáll, dolgozd egyneművé egy fakanál vagy lapát segítségével (túlkeverni nem szabad.) Végül szórd bele a kakaóport és a kandírozott narancshéjat, keverd át.

5. Egy nagyobb teáskanál segítségével (vagy a kezeddel) sütőpapírral bélelt tepsire adagold (egy nagy tepsin 12 db fér el - hagyj ki helyet közöttük, mert sütés közben kissé megnőnek), kicsit lapítsd le és 6, maximum 8 percig süsd (akkor jó, mikor a teteje már nem fényes).

6. Várd meg, amíg kihűl, és csak akkor emeld le a tepsiről.

Mézeskalács

1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
1 csipet só
30-40 dkg virágméz
3 tojás
3 evőkanál margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg fahéj
1 dkg őrölt szegfűszeg
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal.

2.Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik.

3.Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.

4. A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.

5. Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot.

6. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok.

7. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.

8. Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.

Tippek a díszítéshez

Fényesítés: a mézeskalácsok felületére kenőtollal tojásfehérjét kenhetsz, így szép fényes lesz a felületük, illetve a ráhelyezett magvak könnyen ráragadnak.

Magvak: az apróbb magvakat - mák, szezámmag - hintsd a tojásfehérjével megkent nyers tészta felületére, és így süsd meg. A nagyobb magvakat - napraforgómag, tökmag, dió, mandula - nyomd egyszerűen a nyers tésztába, miközben sül, szépen beágyazódik a tésztába, és benne marad.

Cukoríróka: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható író-mázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kapsz. Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza. Ezután a teletöltött sarok végén vágj kis nyílást, majd díszítsd fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyd megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts!

Gyöngycukor-díszítés: a kis gyöngyöket szórd a mázra, esetleg fogpiszkálóval igazítsd a helyére, és kissé nyomd a mázba.

Sok sikert! Majd még érkeznek a receptek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése