2013. november 18., hétfő

Hidegben is puha - hidratálás télen

A nyári melegben sokat izzadunk, így a kiszáradás elkerülése végett több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, viszont a kemény, téli hideg napokon ez a rendszer némileg felborul. A kevesebb folyadékbevitel miatt fontos, hogy minden nap legalább egy testápolóval vagy hidratálókrémmel tetőtől talpig bekenjük magunkat.
Azonban a kinti természeti hatások (fagyos szél és hideg levegő) ellen nem biztos, hogy egy sima hidratálás elegendő védelmet nyújt bőrünk számára.
Ha szeretnéd, hogy bőröd sokáig puha és rugalmas maradjon, illetve sikeresen "túlélje" a telet, akkor mindenképpen olvass tovább, mert van pár csodás tippem!

Olaj alapú hidratáló
Ha igazán hosszan tartó hidratáltságot szeretnél biztosítani bőrödnek, akkor olyan hidratálókrémeket válassz, amik olaj alapúak. A legjobbak azok, amelyek mandulaolajat vagy avokádót tartalmaznak, ugyanis ezek bezárják a nevességet a bőrbe, úgy, hogy egyfajta védőréteget képeznek rajta.
A vizes alapú hidratálókrém ilyenkor nem éppen a legjobb választás, ugyanis a víz ebben a hidegben ráfagy a bőrre. A hatás gyorsan elmúlik, így a dehidratált érzés miatt még több krémet kell használni, ami víztartalma miatt ugyancsak ráfagy a bőrre. Egy ördögi körbe kerülünk.


Ne használj a forró vizet!
Talán van olyan még, aki nem tudja, de a forró víz, ahogyan a hosszú fürdő, szárítja a bőrt. Sose fürödj/zuhanyozz forró vízzel, ég akkor sem, ha fázol. Az arcodat is csak langyos vízzel mosd. A forró víz ugyanis megtöri a hajszálereket, így a benne áramló lipidek akadályba fognak ütközni. A lipidek olyan záróréteget alkotnak, amelyek megakadályozzák a víz elillanását. A fő nedvességraktár, ami a vizet a felhámhoz juttatja, a bőr mélyebb rétegeiben található, és még mélyebbről töltekezik: egészen a vérerekből. Ha a test megfelelően hidratált, a víz a vérerekből közvetlenül a felhám alatt elhelyezkedő bőrszövetbe jut.
Jojoba vagy néhány csepp mandulaolaj segítségével fantasztikusan puhává és hidratálttá varázsolhatod a száraz bőrt.

Napi 2 liter víz
Sokan azt hiszik, hogy ennyi biztosítja a bőr optimális hidratáltságát, de valójában ez csak egy kiindulópont. Hogy ez mennyire elég attól is függ, hogy a víz milyen hatékonyan és intenzíven terjed a bőr vízhálózatán.

Párologtass!
A száraz levegő károsítja a bőrt, az üregeket és minden olyan területet, ahol nyálkahártya található. Ha lehet, használj párologtatót a lakásban, ami segít kiegyenlíteni a levegő páratartalmát. Ha nincs párologtatód, akkor az is jó megoldás, ha egy vizes törölközőt, vagy egy tál vizet teszel a radiátorra.

Színezett hidratáló
A folyékony alapozó, még vékony rétegbe felvíve is eltömíti a pólusokat, nem hagyja a sejteket szabadon lélegezni, ezért a bőr alatta, ugyanúgy szárazzá válik. Ebben a pár hónapban igyekezz lecserélni, vagy helyettesíteni a hagyományos alapozódat egy enyhén színezett hidratáló krémmel, amivel hasonló hatást érhetsz el, ám mégis biztonságba tudhatod alatta a bőröd. Most már nagyon sok helyen kapni színezett hidratálókat, nagyon sokféle változatban.

Hidratálj!
Sose felejtsd el teljes testedet hidratálni közvetlenül fürdés vagy zuhanyzás után. A legjobb, ha a még nedves bőrödbe masszírozod bele a krémet.


Sapkát a fejre!
A hideg idő szárítja és roncsolja a hajat is. Aki nem hord sapkát, könnyen járhat úgy, hogy ilyenkor jobban hullik a haja. Ennek oka nem más, mint hogy a hideg levegő szárítja a fejbőrt, nem tud alatta lélegezni, így befülled, és megfázik a fej. Ezért fontos, hogy ha elmész valahova, húzz sapkát vagy kalapot, ami megvédi a fejbőröd. Viszont ügyelj arra, hogy rendesen tudjon alatta szellőzni, így ne válassz túl szorosat.

Figyelj a kezeidre is!
Mivel a kezünkön igen vékony a bőr, így hideg időben külön figyelmet kell szentelni a kezek bőrének ápolására. Kend be kezed minden kézmosás után kézkrémmel, és hordj kesztyűt, főleg, ha kimész az utcára.

Ne nyald meg az ajkaidat!
Használj ajakbalzsamot! Mindig legyen nálad a neszesszeredben is, és ügyelj arra, hogy naponta többször, akár minden órába kend be a szádat. A szép ajkak legnagyobb ellensége a hideg száraz idő, amikor is, szinte azonnal kicserepesedik a száj. Sokan akaratlanul is, ilyenkor ösztönösen elkezdik nyalogatni, mert azt hiszik, hogy a nyállal is nedvességhez juttathatják ajkaikat! Óriási hiba! Ez csak látszat érzet, nem több, a nyál ugyanis kifejezetten még jobban kiszárítja az ajkakat.


A napvédőt se felejtsd el!
Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a nyári időszakon kívül ciki napvédőket használni. Pedig egyáltalán nem az. A legtöbb termék sajnos még mindig nem, vagy csak nagyon kicsi mértékben tartalmaz SPF faktort, ami ugye az UV sugárzás, és az egyéb környezeti hatások ellen véd. Nyugodtan használj akár rendszeresen is naptejet, olajat, bármit, ami tartalmaz SPF-et. Legjobb, ha minimum 15-30 faktoros terméket választasz, ezek mellett ugyanis nyugodtan biztos lehetsz abban, hogy télen is megfelelő védelmet kap a bőröd. Ugyanis UV sugárzás mindig van, nem csak nyáron.


Vizes hajjal ne menj hidegbe!
Sajnos ebben a rohanó világban nem mindig jut mindenre elég idő, így könnyen előfordulhat, hogy nem megfelelően szárítjuk meg a hajunkat vagy úgy gondoljuk, ha picit nedves marad a vége, az nem lehet probléma, hisz majd a száraz levegő úgyis gyorsan elvégzi a dolgát. Na, ebben biztosak lehetünk! A hideg, száraz levegő nemcsak (ki)szárítja, de meg is fagyasztja a hajszálakat, így akár szinte egész tincsek is letörhetnek. tehát minden alkalommal tökéletesen szárítsd meg a hajad! Óriási veszélyekkel járhat! Hogy csak párat említsek: agyhártya-gyulladás, durva hajhullás. Ne dörzsöld át törölközővel, hanem csak itasd fel a felesleges vizet, aztán mehet akár maxon a szárító, de ha már nagyjából megszáradt a hajad, akkor vedd le a fokozatot, különben nagyon kiszárad.

Különböző bőrtípusok
A normál bőrnek megfelelő a vérellátása, ez rózsás arcszínt kölcsönöz neki. Puha, selymes tapintású, és nincsenek problémái. A száraz bőrt könnyű felismerni, mert egyes területein elvékonyodik, és kellemetlenül feszít, viszket. Általánosságban érdesnek és egyenetlennek tűnik, és a korai öregedés jeleit is mutathatja. Külső hatásokra és hőmérséklet-változásra érzékeny. A száraz bőrnél leginkább a lipidek és a hidratáltság hiányzik. A zsíros bőrnek fényes felszíne van. Ezt a fokozott faggyútermelés okozza. A zsíros bőrű emberek pórusai többnyire nagyobbak, és könnyebben szennyeződnek, így többet szenvednek mitesszerektől. A vegyes bőrnek nagyon jól kivehető T-vonala van. A T-vonal területei, a homlok, áll és orr zsírosabbak, fényesebbnek tűnnek, míg az arc többi része normális vagy száraz is lehet. Amikor a bőr egészséges, lipidszintje és hidratáltsága kiegyensúlyozott.

Barátnőmmel egyik beszélgetés alkalmával felmerült ez a téma, és eszébe jutott, hogy erről is írhatnék egy posztot. Hát így is lett. remélem, sok hasznos tippel szolgálhattam nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése