2013. november 25., hétfő

Példaképek: Audry Hepburn

Úgy gondolom, Audry Hepburn, egy csodálatos lelkű, bájos, és kedves színésznő, megtestesíti az igazi nőt kisugárzásával, kecsességével és mosolyával. Nem csoda, hogy annyi követője van, annyian rajonganak érte még mindig.


Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven született Brüsszelben 1929. május 4-én, angol-holland szülők, Joseph Victor Anthony Ruston és Ella van Heemstra bárónő gyermekeként. Édesapja később módosította nevét anyai nagymamája után Hepburn-Rustonra. Szülei válása után édesanyjával és testvéreivel Hollandiába költöztek. Az 1940-es hollandiai német megszállás alatt megtapasztalta az éhezést, a félelmet és a bizonytalanságot ami egész további életére hatással volt. Egy barátjától ajándékba kapta Anna Frank naplóját, amiben -úgy érezte- a saját gyermekkora elevenedik meg.  1945-ben, a háború után, Audrey Amszterdamba költözött, és balettet tanult Aonia Gaskellnél. Majd három év múlva a család Londonba költözésével Audrey beiratkozott a Rambert balettiskolába. A család nehezen élt meg Londonban, ezért Audrey is munkát vállalt, színházakban, musicalekben játszott, mint tánckari balerina, valamint modellkedett és kisebb filmszerepekben játszott.

Az első igazi amerikai filmszerepe a Római vakáció volt, Gregory Peckkel játszották a főszerepet. Audrey ezért a női főszerepért kapta az Oscar-díjat. Kifinomult stílusával, egyediségével azonnal belopta magát a nézők szívébe. Innen egyenes út vezetett Audrey számára a következő filmszerepekhez. Filmpartnerei az akkori legnagyobb férfiszínészek, a nők bálványai voltak: Gregory Peck, Humphrey Bogart, Cary Grant és Gary Cooper.


Saját karrieréjről így vélekedett: „A karrierem teljes rejtély számomra. az első nap óta csak csodálkozom. sosem hittem volna, hogy valaha színésznő leszek. soha nem gondoltam volna, hogy filmekben fogok szerepelni. sohasem gondoltam volna, hogy mindez meg fog velem történni.”

Audrey kifinomult eleganciájával, egyedi stílusával az egész világot megihlette. Mindezt a kifinomult eleganciát, egyedi stílus annak köszönheti, hogy 1953-ban megismerkedett Hubert de Givenchy divattervezővel akivel mély barátságot kötött és filmjeihez és otthonra is ő tervezte Audrey ruháit. Audrey Givenchy dívája lett. A divattervező készítette Audrey ruháit a filmvászonra és otthonra egyaránt. Audrey öltözködésével divatikonná vált, kis feketéje az egész világon ismertté tette.

A Sabrina forgatásán megismerkedett William Holdennel, akihez hozzá is akart menni, de szerelméről kiderült, hogy két fia születése után vaszektómián esett át, és mivel Audry mindenképpen szeretett volna gyereket, így a házasság nem köttetett.  1954-ben kötött házasságot Mell Ferrer színésszel, akitől több vetélés után, 1960-ban született fia Sean Hepburn Ferrer néven. A házasság mégis véget ért 1968-ban. Ebben az időben nem igazán vállalt filmszerepet, minden idejét kisfiával töltötte, ez volt számára legnagyobb boldogság. 1968-ban ismét megházasodott Andrea Dottival, Olaszországba költöztek, született egy gyermekük, Luca Dotti. Később a férfi megcsalta Audreyt, ezért elváltak. 1980-tól haláláig a holland Robert Woldersszel élt. Utolsó filmjét Steven Spielberg rendezővel forgatta. 1988-tól az UNICEF jószolgálati nagykövete volt, párjával és John Isaac fényképésszel rengeteg fejlődő országban járt. 1993-ban rákban halt meg a Genfi-tó melletti házában.


Audry aranyköpései:

Amikor megkérdezték szépsége titkáról, ezt válaszolta: "A vonzó ajkak érdekében, mondj kedves szavakat. A kedves szemekért, keresd a jót az emberekben. A karcsú alakért, oszd meg ételed az éhezőkkel. A szép hajért, hagyd a gyermeknek, hogy ujjaival végigsimítsa naponta. A lelki egyensúlyért, sétálj azzal a tudattal, hogy sohasem vagy egyedül."

"Az embereket, jobban mint a tárgyakat, meg kell újítani, fel kell éleszteni, meg kell gyógyítani és megváltani, sohase utasíts el senkit."

"Emlékezz, ha segítő kézre van szükséged, végül megtalálod a karjaidban. ha idősebb leszel, felfedezed, hogy két kezed van, egy hogy segíts magadon, egy hogy segíts másokon."

""Az a legfontosabb, hogy élvezd az életet, hogy boldog légy - ez minden ami számít."

"Ragadd meg minden napodat. örülj a teljesség igényével. Minden napnak úgy, ahogy van. Az embereknek úgy, ahogy vannak. azt hiszem a múltam segített hozzá ahhoz, hogy értékelni tudjam a jelent, és nem akarok egy percet sem elvesztegetni belőle azzal, hogy a jövőm miatt aggódom."

"De én egy romantikus nő vagyok. Más nem is lehetnék."

"Én nem vagyok szép. anyám egyszer rút kiskacsának nevezett. De ha külön-külön nézzük, azért van néhány szép vonásom."

"Emberek között is lehetünk nagyon magányosak."

"Életem legnagyobb eredményének azt tartom, hogy összhangban tudok élni önmagammal, hogy képes vagyok elfogadni magam és a mások hiányosságait  távolról sem vagyok az az ember, aki szeretnék lenni de beláttam, hogy nem is vagyok olyan nagyon "hibás"."

"Azt hiszem természetes, hogy fiatal korában az ember kinéz magának valakit, akihez hasonlítani szeretne. Én Elisabeth Taylor és Ingrid Bergmann keresztezése akartam lenni..."

"Aki nem hisz a csodákban, az nem realista."

"Figyelmeztettek már, hogy nem jó mindent magamba fojtani, de ha szabadjára engedem az indulataimat, utána mehetek mindenkihez bocsánatot kérni. Talán az a legegészségesebb, ha a fülemen engedem ki azt, aminek ki kell jönnie."

"Szüleinket számtalan dologért hibáztatjuk: nem megfelelő önbecsülésünkért, szerelmi problémáinkért, vagy akár azért is, hogy szeretjük a hagymát. Mígnem egy idő után rádöbbenünk, hogy ők is emberek, és ez a tény minden siránkozásunk ellenére sem fog megváltozni. Végül is, ők megtették, amit megtehettek."

"Szeretem azokat az embereket, akik megnevettetnek. Őszintén mondom, mindennél jobban szeretek nevetni. A nevetés nagyon sok betegség gyógyszere, és a nevetésre való hajlam talán a legfontosabb emberi tulajdonság."

"Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap! Hiszek a csodákban."

"A férfi, aki vonz engem, lehet magas vagy alacsony, szőke vagy barna, jóképű vagy kevésbé jóképű. A vonzó külső egymagában nem feltétlenül van hatással rám. Ha egy férfi rendelkezik azzal a meghatározhatatlan tulajdonsággal, amelyet nem tudok másként hívni, mint "melegség" vagy "vonzerő", akkor jól fogom érezni magam mellette."

"Az egyedüllétnek gyakran érzem szükségét. Egész jól érezném magam, ha szombat estétől hétfő reggelig otthon lehetnék egyedül. Így tudok igazán feltöltődni."

"Egy ház nem otthon, ha a gyerekeknek és a kutyáknak tilos bemenni a nappaliszobába."

"Az életem nem elméletekből és szabályokból áll. Részben az ösztöneim irányítanak, részben pedig a józan eszem. Igaz, soha nem hagyott cserben a logikám sem, melyet a legkülönbözőbb forrásokból nyertem: az édesanyámtól, a balettórákról, a Vogue magazinból, az élet, az egészség és a természet törvényeiből."

"Az elegancia az egyetlen szépség, mely soha nem fakul.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése