2013. december 10., kedd

Ünnepi kekszek

Magam is meglepődtem, de úgy tűnik, a gyerekek jobban szeretik a szárazabb kekszeket, mint a krémes süteményeket. A szülinapi zsúrokon mindig a kekszek fogynak el előbb, a torta pedig a felnőttekre marad. Így hát itt van öt remek ünnepi keksz, amik biztos, hogy a gyerekek kedvencei lesznek.

Vajas szívecskék aszalt áfonyával
Hozzávalók: 12 dkg puha vaj, 12 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál vanília, 8 dkg aszalt vörös áfonya beáztatva
A vajat keverd habosra a cukorral, majd add hozzá a tojássárgáját és a vaníliaaromát.
A lisztbe szórd bele a szódabikarbónát, és az egészet keverd össze a vajas masszával.
Áztasd be az áfonyát kevés vízbe, majd papírtörlőre szedve szárogasd le. Így keverd hozzá egy evőkanálnyi liszthez, majd add hozzá a süteménytésztához.
Tedd egy kis időre a hűtőbe, majd finoman lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtsd ki. Szaggass a tésztából kis szíveket (kb. 12-re lesz elég).
Helyezd a szíveket sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól egyujjnyi távolságra, és kb. 180 fokos sütőben 10 perc alatt süsd aranyszínűre. A sütőpapíron hagyd kihűlni.

Mézes-gyömbéres keksz
Hozzávalók: 10 dkg finomliszt, fél kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál sütőpor, 5 dkg cukor, 5 dkg puha vaj, 3 evőkanál méz, 1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér,  fél kávéskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 késhegynyi frissen őrölt bors
A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Készítsd elő a fűszerkeveréket.
A liszthez keverd hozzá a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszerkeveréket és 1 kávéskanál kivételével a cukrot.
Apró csipetekben add hozzá a vajat, és kézzel jól morzsold össze. Kanalazd hozzá a mézet, majd határozott mozdulatokkal az egészet gyúrd meg.
A kész tésztából formálj 2-3 centi átmérőjű golyókat, tedd őket egymástól 5 centire a sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy pohár aljával lapogasd 1 centi vastag koronggá.
A tetejüket vékonyan szórd meg a félretett cukorral, és 8–12 perc alatt süsd meg. Figyelj rá oda közben, mert a méz miatt a tészta könnyen megpirulhat!
Sütés után a tepsiben hagyd kihűlni. Dobozban sokáig frissen eláll.

Dupla és tripla csokis csókok
Hozzávalók: 1 pohár (2,5 dl) liszt, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 10 dkg vaj, 1/2 pohár barna cukor, 1/4 pohár porcukor, 1 egész tojás, 1 kávéskanál vaníliaaroma, 1 tábla fehér csokoládé (9-10 dkg), 1 tábla étcsokoládé (9-10 dkg)
A tripla csokis változathoz: negyed pohár cukrozatlan kakaópor, 1 csapott teáskanál instant kávé vagy 2-3 evőkanál főzött fekete kávé
A kétféle cukrot a puha vajjal és a vaníliaaromával keverd jó habosra, majd add hozzá a felvert tojást.
Keverd össze a szódabikarbónát, a csipet sót és a lisztet, majd add hozzá a vajas masszához, és csak elnagyolva keverd el.
Add hozzá az apró darabokra tört kétféle csokit, illetve a tripla csokisnál a kakaóport és a kávét is.
A masszából formázz diónyi golyókat és tedd sütőpapírral bélelt tepsire, elegendő távolságra egymástól, mert sütés közben kissé szétlapulnak. Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 12 percen át süsd.
A sütőpapíron hagyd kihűlni: belül puha, kívül ropogós lesz.

Citromos-mandulás tallérok
Hozzávalók: 1 pohár (2,5 dl) porcukor, 23 dkg puha vaj, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja és leve, 1/2 teáskanál mandulakivonat, 2 és 1/4 pohár liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 csésze pekándió vagy mandula
A tetejére: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 2-3 teáskanál citromlé
A porcukrot keverd habosra a vajjal és a mandulakivonattal. Add hozzá a citrom reszelt héját és a 2-3 teáskanál citromlevet.
A lisztet keverd össze a sütőporral és add hozzá a vajas részhez. Formázz belőle kicsi gombócokat, s tedd sütőpapírral bélelt tepsire (nem túl szorosan egymás mellé).
Előmelegített sütőben kb. 160 fokon addig süsd, amíg a széle egy kis barna színt nem kap.
Amíg sül, a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével verd kemény habbá. A még meleg sütik tetejére tegyél egy kiskanál habot és abba ültess bele egy fél szem mandulát vagy pekándiót.
Pár pillanatra tedd vissza a még meleg, de már lekapcsolt sütőbe, hogy a hab megszáradjon.

Vajas-krémes keksz
A kekszhez: 35 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 4-5 dkg kristálycukor, 12 dkg vaj, 1 tojás, 1-2 kanál tej
A krémhez: 10 deka vaj, 10 deka kristálycukor, 3 evőkanál narancs-, illetve eperlekvár
A sütőporral elkevert liszthez add hozzá a cukrot.
Keverd össze a vajat és a tojást a tejjel, ezt add hozzá a lisztes keverékhez. (Ha a tészta túl száraz volna, adhatsz hozzá még tejet.)
Jól dolgozd össze, majd frissen tartó fóliába csomagolva pihentesd fél órát a hűtőben.
Belisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki és szaggass belőle korongokat.
Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 fokon 15 percet.
Amíg hűl, keverd össze kézi mixerrel a puha vajat a cukorral és a lekvárral. Ha nem akarod túl édesre, használj kevesebb cukrot!
A kihűlt korongok felének alját kend meg a vajas krémmel, majd illessz össze egy krémeset egy száraz keksszel. Hideg helyen tárold.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése