2013. december 5., csütörtök

Mandulás bejgli

Ez a hagyományos karácsonyi sütemény is lehet különleges, csak vinni kell bele egy kis fantáziát. ..és tádá! Itt a mákos és diós mellett a mandulás verzió is!


Hozzávalók 4 tekercs bejglihez: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 dl tej, csipetnyi só
A töltelékhez: 25 dkg darált mandula, 15 dkg porcukor, 5 dkg baracklekvárral megkent és sütőben megsütött sütőtök pürésítve, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg aszalt áfonya, 1 dl tokaji aszú, 1 narancs reszelt héja

A lisztet a vajjal morzsolod el. A szétmorzsolt élesztőt a meglangyosított tejbe kevered a cukorral együtt és 5 perc után, ha felfutott, a vajas liszthez öntöd. Hozzáadod a tészta többi összetevőjét, és jól összedolgozod. A sima tésztát 4 cipóra osztod, és lisztezett deszkára teszed. Konyharuhával letakarod, és addig keleszted, amíg kb. a duplájára nem nő.
A töltelékhez a cukrot 1 dl vízben felforralod, és azonnal a darált mandulához adod. Hozzáteszed a sárgabaracklekvárt, a pürésített sütőtököt, a tokajiba áztatott áfonyát (1-2 órát hagyd ázni, majd a bort öntsd le róla, így nem fogja elszínezni a tölteléket) és a reszelt narancshéjat. Jól összekevered.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtod. Az egész felületére rákened a mandulás tölteléket, szorosan összetekered, a 2 végét benyomkodod. Mind a 4 gombóccal így jársz el. A tetejét megkened tojásfehérjével, és 1 órára a hűtőszekrénybe teszed. Ezután megint megkened tojásfehérjével, és 1 órát szobahőmérsékleten pihenteted. Előmelegített 170 fokos sütőbe vízzel teli tálkát állíts, hogy gőzös legyen, és a sütiket 30-40 percig sütöd, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Ha kibírod, megvárod, amíg kihűl. Ha nem, akkor hamarabb megeszed (de akkor szét fog esni).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése