2013. december 5., csütörtök

Házi narancslekvár

Azt hiszem, a házi készítésű finomságoknál nincs is jobb ajándék. Mi karácsonykor szinte mindig ajándékozunk valamilyen különleges lekvárt vagy befőttet, de igazából lehet akármilyen. Talán ilyenkor a legjobbak a birsalmalekvár, almalekvár vagy a narancslekvár. Hm, de finomak!

Most, amint a címből egyértelműen kivehettétek, a narancslekvár lesz terítéken. Azon kívül, hogy nagyon finom, igazán nem kell hozzá sok minden. 


Hozzávalók: 2 kg narancs (lehetőleg vékonyabb héjú), 2 db citrom, 1,2 kg cukor

A narancsokat és a citromokat hámozd meg úgy, hogy a héjának fehér része maradjon a húson - keserű lesz tőle a lekvár.
A citrom- és narancshéjat gyufaszál vastagságúra szeleteld fel és 3 dl vízben 30 dkg cukorral tedd fel főni. A forrástól számítva kb. 20 percig főzd a héjakat. Szűrővel szedd ki és csepegtesd le.
Most a gyümölcsökről hámozd le a fehér részt, távolítsd el a magokat, és a hártyákat is - ez eléggé időigényes.
A gyümölcsöt hozzáadjuk a szirupos héjhoz, hozzáadjuk a maradék cukrot is, és kb. 1 órán át főzzük a lekvárt. Akkor jó, ha besűrűsödik.
Befőttesüvegbe tesszük, és légmentesen lezárjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése