2013. december 3., kedd

Karácsonyi sütés-főzés III.

Bár lehet, hogy vannak, akik úgy gondolják, hogy még bőven ráérnek készülni a karácsonyra, én úgy vagyok vele, hogy már most el kell kezdeni a sütést. A tartósabb sütik könnyen kibírnak pár hetet. Persze, ha addig nem fogy el. :P 
Imádom a szakácskönyveket, főleg a régieket. A legjobbak pedig azok, amik kézzel íródtak. Nálunk akad ilyen több is. Több generáción át öröklődő ereklyék. A dédimamám és az ükmamám receptjei mindig előkerülnek karácsonykor. Tele vannak jobbnál jobb, hosszú évek alatt összegyűjtött receptekkel. Ezekből a receptekből szemezgetek most nektek, hogy ötletet adjak pár jól eltartható süti elkészítéséhez.

Hókifli
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, 40 dkg liszt, vaníliás cukor 
A töltelékhez: dió, mák vagy lekvár, esetleg gesztenye
A margarint és a tejfölt jó habosra keverd ki, majd a liszttel gyúrd össze. Jobb, ha este meggyúrod és csak másnap sütöd meg. A tésztát nyújtsd ki vékonyra és szaggasd ki, hogy kis kifliket készíthess majd. Mi általában köröket szaggatunk, de lehet négyzet is. A lényeg, hogy beleférjen a tetszőleges mennyiségű töltelék. Én többféle ízesítéssel is kóstoltam már. Én  A széleit dolgozd el, hogy ne folyjon ki belőle. Nem kell sokáig sütni, talán 10-15 percig 180 °C-on. Még melegen forgasd meg a cukorban.


Isler
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg darált dió, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, citromhéj, esetleg pár kanál tejföl, lekvár a ragasztáshoz, tetejére csokoládémáz
Gyúrj tésztát a hozzávalókból, ha nem áll össze, akkor add csak hozzá a pár kanál tejfölt. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Lehetőleg páros számú kör legyen. Ugyancsak 180 °C-on kb 10 perc alatt süsd aranysárgára. A kihűlt korongokból egyet-egyet ragassz össze, amíg el nem fogynak. A tetejére kenj csokimázat, de akár le is öntheted vele.

Most pedig jöjjön egy elsőre furcsa süti az elkészítési módja miatt. Viszont rettentő finom és rengeteget lehet belőle készíteni.

Darálós linzer
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 kocka margarin, 30 dkg cukor, kevés só, reszelt citromhéj, 2 tojás, 1/2 pohár tejföl, 1 cs. szalalkáli pici tejben
Gyúrj tésztát a hozzávalókból. Ez egy alap recept, készíthet mindenfélét. Nálunk például az egész rokonság imádja ezt a sütit és a kakaós változatát is. Könnyű elkészíteni. Ha megvan a tészta, akkor mindösszesen annyi a teendő, hogy húsdarálóval le kell darálni, csillagformával. Készítheted kör alakúra vagy hagyhatod csak egy csíknak, ahogy akarod. Sütőpapíron, Ugyancsak kb. 10 perc alatt 180°C-on kell megsütni. Az alját csokiba is márthatod.

Kellemes sütögetés!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése