2013. december 17., kedd

5 tipp, amitől gyorsabban múlik a megfázás

Sajnos akármennyire is igyekeztem, hogy ne, de azért sikerült alaposan megfáznom. Már napok óta kapa a torkom és nem múlik. Így hát körülnéztem kicsit, mivel is lehet felgyorsítani a gyógyulást.



Cinktabletta
A cink segít a fertőzések elleni harcban és akkor is javít a szervezeted állapotán, ha már náthás vagy. Már az első tüsszentés és torokkaparás idején szedd be a bevehető maximumot a nap folyamán elosztva. Így csökkentheted a nátha hosszát és erősségét, főleg ha a cinket C-vitaminnal együtt szeded. Fontos, hogy minél előbb elkezd szedni.

Illóolajok
Főleg az orrdugulást és a köhögést enyhítik, de az egész testre hatnak. Megnyugtatnak és jobb kedved lesz tőlük. Meg amúgy is jobb kedved lesz, ha kapsz levegőt és ne köhögsz annyira. Már az is segít, ha a fűtőtestre tett meleg vizes tálkába csöpögtetsz néhány cseppet a kiválasztott olajokból, vagy a nyakadra kötött kendőre teszel pár cseppet belőle. A levendula, a citrom, a rozmaring, a zsálya vagy az eukaliptusz mind a segítségedre lehet, de arra vigyázz, hogy töményen vagy túl nagy mennyiségben ne használd őket, és ha gyermek is van a szobában, akkor előbb konzultálj a gyerekorvossal a terveidről.

Illatos fürdő
Ha nem szeretnél illatáradatot az egész szobában vagy lakásban, akkor az illóolajos fürdő is jó megoldás. Egy pohár tejbe csöpögtess az illóolajokból 5-10 cseppet, és ezt öntsd a fürdővizedhez. A keletkező párával a jótékony anyagok nyugtathatják a tüdődet, és könnyebbé tehetik az orrdugulásos időszakot is. Gyorsítja a gyógyulást a kakukkfűteás fürdő is: két bögrényi jó erősre főzött, forró kakukkfűteát önts a vízhez, és legalább húsz percig ücsörögj a kádban. De minden ilyen fürdő után sipirc vissza az ágyadba a takaró alá!

Gyógyteák mézzel, propolisszal
Nem véletlenül üldögéltek nagyszüleink a gyógyteás bögréjükkel megfázás esetén a konyhában: a gyógynövények vetekszenek a patikában kapható készítményekkel, de mivel teljesen természetesek, akár gyerekeknek is adhatod őket. A már említett kakukkfű, a bodza-, az izlandi zuzmó, a hárs- vagy ziliztea különböző típusú köhögések ellen hatásos, a citromfű a vírusok ellen veszi fel a harcot, a kamilla a gyulladást csökkenti. A langyos teához adj sima vagy propolisszal kevert mézet, mert a méz szintén hatásos baktériumölő, és a torkodat is megnyugtatja.

Hagymakúra
A vöröshagymát igen sokoldalúan használhatod a megfázás elleni harcban. Emlékszem, kislányként anyukám hagymateát főzött nekem, amikor beteg voltam. nem volt olyan rossz, sőt, egy idő után szinte finom is volt, ráadásul sokat segített a gyógyulásban.
Három fej hagymát moss meg alaposan és akár héjastul főzd meg egy liter vízben. A főzethez karamellizálj pár evőkanálnyi cukrot, vagy adj hozzá mézet, és már ihatod is. Ha ezt fokhagymával is kiegészíted, még gyorsabb lehet a gyógyulás: az antibakteriális hatás leginkább nyersen érvényesül, de ha nem bírja a gyomrod, egy pohár kefirbe keverj egy gerezdnyi zúzott fokhagymát, és azt kanalazd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése