2013. december 12., csütörtök

Kekszet ajándékba!

Már többször is említettem, hogy a saját kezűleg készített finomságok milyen klassz ajándékok lehetnek. Nincs ez másképp a keksz esetében sem. Mi is adunk ajándékba a rokonoknak minden évben. Úgyhogy íme három recept, amikből remek ajándékok készülhetnek.

Mézeskalács
Hozzávalók: 34 dkg liszt, 12 dkg vaj, 20 dkg méz, 2 tojássárgája, 1 tk szódabikarbóna, 2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keverék vagy mézeskalácsfűszer, csipet só
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió. 

Shortbread
Hozzávalók:  25 dkg vaj•, 12,5 dkg cukor,• 30 dkg liszt,• 2 ek. kukoricaliszt vagy búzadara
Ízesítéstől függően több különböző változata alakult ki, az eredeti alaprecept azonban csak négy összetevőt igényel: vaj, liszt, kukoricaliszt és cukor. (A kukoricaliszt búzadarával is helyettesíthető, és a tésztát ízesíthetjük 2-3 evőkanál darált dióval, mandulával.)
A 25 dkg puha vajat keverd krémessé a cukorral, szitáld bele a lisztet és a 2 evőkanálnyi kukoricalisztet. Könnyebben megy a tészta összedolgozása, ha a vajat és a cukrot néhány percig elektromos habverővel kevered, majd kézzel folytatod az összegyúrást. A nyújtáshoz egy nagyobb tepsi méretét vedd alapul, és ujjnyi vastagságban nyújtsd a tésztát téglalapformára. Kivajazott, lisztezett tepsiben 30 percig süsd, kis lángon.( A teteje még puha legyen, ez később úgyis meg fog keményedni.)
A sütőből kivéve 2x6 centiméteres téglalapokra vágd fel, tetejét vaníliás porcukorral hintsd meg.
Fémdobozban légmentesen tárolva sokáig eltartható.

Linzer
Hozzávalók: 24 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez, 16 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4-6 evőkanál darált mandula (vagy dió, esetleg mogyoró)
A lisztet, a porcukrot és a darált mandulát összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fél órát a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle. Minden második darabba szúrunk még egy lyukat, majd sütőpapírral fedett tepsiben aranybarnára sütjük (8-12 perc) a linzereket. Hagyjuk kihűlni, majd egy darabot megkenünk lekvárral, rátesszük a kilyukasztott párját, és összefogjuk a kettőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése