2013. december 10., kedd

Gluténmentes csokis édességek

Karácsonykor sorban készülnek a sütik, de gondol valaki a gluténérzékenyekre?! Nos, az alábbi 3 édességgel, nekik is kedvezhetsz. Ráadásul egészségesek is! :)


Csokis joghurthab
Hozzávalók: 20 dkg natúr joghurt, 2 dl hideg habtejszín, 8 dkg (gluténmentes) étcsokoládé, 2 evőkanál méz
A csokoládét kockákra törjük, 2 kockát félreteszünk, a többit kis lábasban vízgőz felett vagy alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, felverjük a habtejszínt. A joghurtot elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt és az olvasztott csokoládét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá mézet, majd poharakba adagoljuk és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a félretett 2 kocka csokit lereszeljük, és megszórjuk vele a krémet.


Csokis-diós keksz
Hozzávalók: 16 dkg dióbél, 8 dkg cukor, 3 dkg cukrozatlan kakaópor, 2 tojásfehérje, 1 mokkáskanál házi vaníliakivonat
A diót ledaráljuk és félretesszük. A cukrot összekeverjük a tojásfehérjékkel és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a kakaóport, valamint a darált diót, és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A masszából kis golyókat formázunk, a tepsire helyezzük őket, és tenyérrel vagy egy pohár talpával kissé ellapítjuk őket. 12-15 perc alatt készre sütjük.


Csokikrém
Hozzávalók 6 adaghoz: 15 dkg vaj, 15 dkg (gluténmentes) étcsokoládé, 15 dkg tejföl, 3 db tojás, 10 dkg cukor (csökkenthető), 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A vajat egy lábasban közepes lángon megolvasztjuk, majd beletördeljük a csokoládét és kevergetve megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a tejföllel, majd hozzáadjuk a kakaóport is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan összekeverjük a másik tál tartalmával, majd hozzáadjuk a vajjal együtt megolvasztott étcsokoládét is. Hőálló sütőformákba adagoljuk a masszát, és vízfürdőbe állítva (egy mélyebb tepsibe állítjuk a sütőformákat és a tepsibe vizet öntünk kb. 2-3 cm magasan) 160 fokon kb. 15 percig sütjük. Teljesen kihűlve tálaljuk felvert tejszínnel és ízlés szerint lekvárral/gyümölcsökkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése