2014. január 9., csütörtök

Tiramisu zöld teával



Hozzávalók / 6 adaghoz: 250 g mascarpone, 250 g babapiskóta, 50 g sárgabarack (konzerv is jó), 17 teáskanál matcha teapor (csapott), 3 db tojás, 150 g cukor, 1 dl szaké (vagy édes fehérbor)
1. Elkészítjük a zöld teát. A fenn megadott mennyiségből 6 g-ot, azaz 6 csapott teáskanálnyit forráspont alatt lévő, 3 dl vízbe tesszük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a szakét vagy bort. Félretesszük.
2. Szétválasztjuk a tojássárgákat a fehérjétől. A sárgákhoz adjuk a cukor felét, és géppel fehéredésig habosítjuk és belekeverjük a mascarponét. Ekkor kettéválasztjuk.
3. Az egyik felébe szitáljunk 10 g, 10 tk zöld teát. Keverjük csomómentesre. Apró pöttyök előfordulhatnak, de ez nem baj. A tea gyártmányától függően a szín ilyenkor a halvány mentától az erős fűzöldig változhat. A ‪matcha‬ csak akkor lesz intenzív zöld, ha nedvességet kap. A másik felébe keverjük bele az előtte pürésített sárgabarackot. Ha szeretnénk, természetesen tehetünk bele több zöld tea port, ezt kóstolással ellenőrizzük, mennyire szeretnénk intenzívre készíteni.
4. Kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Amikor már félig keményre vertük, de még elég laza, kezdjük el belekeverni a cukor másik felét apránként. Addig keverjük, amíg a hab szép csúcsokat képez, és a tálat oldalra döntve nem mozdul, vagy alig.
5. A hab egyik felét forgassuk bele a zöld, a másik felét a sárga krémbe.
6. Vegyünk egy 20x25-ös kisméretű tepsit. A babapiskótát talpukkal 1-2 másodpercre mártsuk a szakés zöld teába, de ne áztassuk el teljesen. Tegyünk egy réteget a tepsi aljára. Erre kenjük a zöld krémet. Tegyük le a következő sort. Erre kerül a barackos krém.
7. A tetejét szórjuk meg a maradék 1 g zöld teával szitálva, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára!
8. Másnap fogyasztható. Addigra a piskóta felszívja a maradék nedvességet a krémekből, és szeletelhető lesz (ezért ne áztassuk el teljesen). Kockákra vágva tálaljuk.

1 megjegyzés: