2014. január 8., szerda

A diéta alapszabályai

Talán észrevettétek már, hogy igen népszerű téma nálam a diéta. Néztem ár annyifélét és bár a diéták eltérőek, azért vannak olyan örök érvényű szabályok, amiket ha betartasz, szinte garantált a siker.


1. szabály: Többször keveset

Étkezz rendszeresen, naponta legalább háromszor, de a legjobb, ha ötször. Ha gyakrabban eszel kis adagokat, akkor nem fog hirtelen rád törni a farkaséhség. Az esti étkezésed tedd minél korábbra, a legjobb a 6 óra, de ez után semmit ne fogyassz reggelig energiamentes folyadékon kívül. 

2. szabály: Reggeliz kiadósan

Próbálj kiadósan reggelizni, az ebéded már legyen mérsékeltebb, a vacsorád pedig a leginkább energiaszegény. Pátvacsorát csak is végszükségben iktass be és akkor is minimálisat. Táp­lál­ko­zás­ku­ta­tók arra jöttek rá, hogy ha valaki csak az esti órákban eszik kiadósan, akkor a test rászokik a 24 órás éhezésre, és több zsírt tartalékol, mintha ugyanazt a mennyiséget háromszorra fo­gyasz­tot­ta volna el.

3. szabály: Segíts a gyomrodnak

Lassan egyél, megrágva, ízlelve a falatokat, mert a mohón evőnek később lesz teltségérzete. Fogyassz kis energiatartalmú, de laktató ételeket. Használd segítségként az energiatáblázatot. Olyan ételekből állítsd össze a napi étrendet, amelyből kellő mennyiséget ehetsz.

4. szabály: Ne változtass sokat

Diétád hasonlítson a régi étkezési szokásaidhoz! Sokan hiszik, hogy a diétás étrend íztelen, drága és taszító. Ez valószínűleg abból adódik, hogy nem ismerik a diétás étrendeket. A fogyis ételek viszont legalább olyan finomak, mint a hagyományosak, csak másképp kell készíteni őket. Ha rég megszokott ételeinket főzöd kevesebb energiatartalommal - pl. zsír és olaj nélkül- , könnyebb áttérned a diétára. Ha megszokod az így készített ételt, a diéta után sem fog gondot okozni az energiaszegény étkezési szokás felvétele. Ne legyen egyhangú a diéta! Minél változatosabb a diétás étrend, annál könnyebben fogsz kitartani mellette.

5. szabály: Tavasszal a legjobb

Bármikor diétázhatsz, de a legjobb tavaszra tenni a fogyókúrát. Ugyanis ez a friss zöldség, fő­ze­lék­fé­lék és gyümölcsök ideje. Ezek megkönnyítik a változatos, ener­gi­a­sze­gény étrend kialakítását.

6. szabály: Mozogj!

A mozgás kihagyhatatlan része a fogyókúrának, bármilyen legyen is az. Sétálj fel a 10.-re és vissza, ússz, fuss, biciklizz, tornázz. Válassz akármilyen testmozgást, a lényeg, hogy mozogj! Felgyorsul az anyagcseréd és célzottan is fogyhatsz vele.


Mától én is belevágok a diétába, mert meguntam a punnyadást. Tornázok reggel és naponta 1-2 alkalommal felsétálok a 10.-re, utána pedig le. Változtatók kicsit az étrendemen, legfontosabb része, hogy este 6 óra után nem eszek semmit és nem iszok édes italokat. Lehetőleg kerülöm az édes dolgokat, mivel azok éhségérzetet keltenek. A lényeg, hogy Instagrammon figyelemmel követhetitek, hogy mikor mit eszek és hogyan haladok és hasonlók. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése