2014. január 3., péntek

7 kérdés, amit tegyél fel magadnak shoppingoláskor

Az ünnepek végével itt a nagy akciók és leárazások ideje. Sokan elcsábulnak a nagy vásárlásban, de ha te nem akarsz, akkor érdemes feltenned magadnak az alábbi 7 kérdést, mielőtt megveszel valamit, így megkímélheted magad egy csomó felesleges darab megvásárlásától.


1. Elfogadható az ára?
Ne tévesszenek meg a mínuszok és a százalékok. Gondold át, hogy érdemes-e megvenni azt a holmit annyi pénzért, amennyiért kínálják. Nem biztos, hogy megéri e fehér póló a többezres árát, csak azért, meg akciósnak titulált.

2. Viselni fogom?
Ne vegyél meg valamit, csak azért, mert nagyon menőn néz ki. Igen, van olyan, amikor az ember lánya úgy érzi, egyszerűen muszáj megvennie egy ruhát, mert annyira vagány, hogy nem lehet otthagyni, főleg, ha már akciós. Viszont a hétköznapi holmiknál érdemes mérlegelni, hogy biztos fel fogjuk-e venni vagy csak nagyon tetszik a vállfán.

3. Van hasonlóm?
Tény, vannak olyan ruhadarabok, amelyekből jó, ha van több, de tényleg szükség van a 20. szinte ugyanolyan pólóra? Ha van már egy tucat hasonló holmid, akkor inkább ne vedd meg a ruhát, csak azért, mert akciós. 

4. Divatos lesz még az idén?
Sokszor a nagy leárazások keretében szórják ki a megmaradt árukészletet. Ilyenkor könnyen esik abba a hibába az ember, hogy nem veszi figyelembe, hogy olyan ruhadarabokat vesz meg, amik kimentek a divatból vagy hamarosan kimennek. A szezonális kedvencekre ne pazarold a pénzt, viszont az örök klasszikusokra pedig ne sajnáld.

5. Illik hozzám?
Nem győzöm hangsúlyozni, attól, hogy valami olcsó, még nem biztos, hogy neked való, illik hozzád és jól áll neked. Ne ess abba a hibába, hogy azt hiszed, ha szinte ingyen viszed el azt a ruhát, akkor mindegy, hogy jó-e. Ha nem jó, akkor lényegtelen, hogy mennyibe kerül, mert az nem neked való. Nézz meg több árnyalatot, vagy több fazont és úgy válassz.

6. Mihez tudom viselni?
Nagyon szuper, ha találsz egy ultra jó táskát vagy felsőt, de mit kezdesz vele, ha nincs semmi a ruhatáradban, amivel hordhatnád? Egy semleges ruhát könnyen feldobhatsz kiegészítőkkel, de egy rikítóbb darabbal már nehezebb a helyzet.

7. Tényleg tetszik?
Biztos, hogy nem csak azért akarod megvenni, mert akciós? Ha úgy érzed, az a ruha nem te vagy, csak feszengnél benne, akkor inkább hagyd ott.

Én ezért szeretek anyukámmal vásárolni, mert mindig emlékeztetjük egymást erre a hét kérdésre. Azért így is belopózik egy-két felesleges darab a szekrényembe. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése