2014. február 13., csütörtök

Szerelmesek napja - rántsuk le a leplet!

Én imádom a Valentin-napot, mindegy, honnan ered, ki találta ki és miért. Még egy ok, hogy kitaláljak valami újat és csinálhassak klassz kis dolgokat. Ráadásul meg is van a maga hangulata. Még akkor is, ha nem volt egy olyan Valentin-napom, amin együtt ünnepelhettem volna valakivel szerelmünket. Idén másképp lesz. Akinek nincs párja, ne csüggedjen. Először is, úgyis megtalálod majd, másodszor pedig, akkor holnap legyen a Élet a partnered! Miért is ne? Annyi jó dolog van benne.

Visszatérve a tárgyra. A Valentin naptól sokan azért viszolyognak, mert úgy gondolják, hogy ez egy amerikai pénzkereső fogás és az ő majmolásuk. Akkor nézzük is meg, tényleg így van-e ez.


A Bálint-nap eredetileg egy katolikus ünnep, amikor Szent Bálintot - a jegyesek, a fiatal házasok és a hasfájósok (ez hogy került ide O.o) védőszentjét ünnepelték. Február 14-én úrrá lett az embereken egyfajta tavaszvárás (nekem nem kell hozzá konkrét nap, jön az magától): próbálták megjósolni az időjárást, és egy babona szerint, ha a a lányok Valentin-nap előtt éjfélkor a temetőben járva megpillanthatták jövendőbelijüket is. 

De hogy még régebbire menjünk, az ókori Rómában a pogányok is ünnepelték ezt a napot. Február közepén tartották Lupercus pásztoristen napját, amikor is "szerelmi sorshúzással" boronálták össze a párokat. 
Szent Bálint napját 496 óta ünneplik február 14-én, ekkortól fogva tekintik Valentint a jegyesek és fiatal házasok védőszentjének.

Angliában és Franciaországban már a XIV századtól hódít a Valentin-nap. A XIX. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak a szerelmesek ezen a napon. A II. világháború után Németországban is elterjedt ez az ünnep: ilyenkor a szerelmesek virággal köszöntik egymást Bálint-napon.


A magyarországi németek, a svábok is kifejezetten szeretik a Valentin-napot. Ezt bizonyítja, hogy a baranyai németség templomaiban is láthatók Szent Bálint freskói. A Baranyai Töttös templomában láthatók Valentin-freskók, míg a közeli Bóly városban található az egyetlen Szent Bálint tiszteletére állított kápolna hazánkban.

Lehet, hogy az amerikaik nagy üzletet csináltak ebből, de ez a nap eredetileg nem erről szólt. Tényleg a szerelemé volt. Az pedig mindenkinek szíve joga, hogy ünnepli a szerelmesek napját. Mindenesetre szerintem jó, hogy van egy nap, ami csak a szerelemé és a szereteté. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése