2014. február 18., kedd

365./5. ötlet: Készítsd magad az ételfestéket!

Az utóbbi időben teljesen rákattantam az ételfestékekre. Színes sütik mindenhol. Egyszerűen imádom. Viszont annyi káros anyagot vittem be már a szervezetembe és úgy gondolom, hogy ha van más választásom, akkor miért ne válthatnék. 

Szerencsére rengeteg zöldség és gyümölcs segítségünkre lehet az ételek színezésénél. Lássuk is, melyik, hogyan.

Pink és piros:

Akár a főtt, akár a nyers céklát lereszelve, majd a levét kinyomkodva készíthetsz pink ételfestéket. A céklának egyáltalán nincs jellegzetes íze, ezért a levet nyugodtan teheted süteményekbe is.
A piros bogyós gyümölcsöket, például gránátalma magokat vagy málnát turmixold össze, majd passzírozd át egy szitán. Az így kapott pépet sütitöltelékek színezésére és ízesítésére használhatod.
Narancssárga:

Gyümölcscentrifugával is kipréselheted egy répa levét, de talán egyszerűbb, ha répalevet használsz.
Sárga:

A sáfrány vagy a kurkuma igen erős színező-hatású fűszer, ezért csak kis részletekben, óvatosan adagold.
Kék és lila:

A kék és a lila szín eléréséhez használhatsz áfonya vagy szeder turmixolt, passzírozott levét.

Másik, kissé meglepő lehetőség, hogy cikkekre vágsz egy darab lila káposztát, és 10 percig főzöd. A főzővíz szép lila színű lesz. Ha a lila főzővízhez szódabikarbónát adsz – fél teáskanalanként, apránként adagolva -, kékké válik. Az így kapott színezéket már ne melegítsd, vagy süsd tovább -csak kihűlt mázba keverd bele.
Ne feledd, hogy ezek a természetes festékek halványabb színt eredményeznek, mint mesterséges társaik. Próbálgasd az arányokat, mennyiségeket, és közben kóstolgass is!
Jó kísérletezgetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése