2014. február 24., hétfő

Akkor váltsunk életstílsut!

Amint ígértem, itt is a folytatás azokhoz az intő jelekhez, amik figyelmeztetnek, hogy ideje életmódot váltani. Sosem tehet tudni, bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy kikészül, elhagyja magát és észre sem veszi, mennyire elszaladt vele a ló. ha szeretnétek elolvasni a bejegyzés első részét, akkor az itt megtehetitek: Pár jel, ami arra utal, ideje életmódot váltani

1. Ha az egyetlen dolog, ami lázba hoz, az a kaja, és már attól boldogabb leszel, hogy arra gondolsz, hogy ehetsz, és amint befejezted, máris azon törd az agyad, hogy mi lesz a következő kaja és már rosszul is érzed magad, hogy nem ehetsz. Nos, akkor rossz úton jársz.

Rendszerezd az étkezéseidet: reggeli, ebéd, vacsora. Ha a három étkezés között megéhezel, akkor szopogass el egy cukorkát vagy egyél egy kis gyümölcsöt, magvakat. Azt se felejtsd el, hogy a szomjúság cselesen éhségérzetet kelt, így figyelj, hogy elég folyadékot vigyél be. Az is jó, ha az étkezések előtt megiszol egy nagy pohár vizet. Anyum javaslatára én csepegtetek bele citromlevet, mivel az lúgosít és segít a fogyásban.


2. Ha már az evés sem hoz lázba. Csak nyeled a falatokat, sem ízt, sem semmit nem érezve. Nem azért eszel, mert megkívántál egy ételt, hanem csak betömsz valamit, mert éhes vagy.

A gyors étkezés nagyon rossz szokás. Kutatások is igazolják, hogy akik falnak, sokkal gyorsabban híznak. Ez azért van, mert az ételek gyors elfogyasztása miatt a gyomor később érzékeli a bevitt táplálékot, így később közvetíti az agynak a teltségérzetet is. Mivel érzésre nem vagyunk tele, de valójában igen, így tágul a gyomor.
Bár kiskorunk óta azt nevelték belénk, hogy nem illik otthagyni az ételt, viszont ha már nem esik jól, akkor igenis tessék meghagyni a maradékot.
Egyél lassan és élvezd ki az étkezést. Sokkal kellemesebb és nem is fogsz annyit fogyasztani.


3. Ha már arra sem emlékszel, mikor izzadtál meg utoljára. Talán nyáron, a kánikulában, de még az sem biztos, mert lehet, hogy bent hűsöltél. Bizony, ez több dolgot is jelent. Először is, a hatékony edzés velejárója az izzadás és ezzel rengeteg méreganyagtól is megszabadul a testünk.

Most már egyre jobb az idő, lehet sétálni, akár biciklizni is vagy futni, görkorizni. Számtalan lehetőség van. Egy jó kis zeneválogatás és észre sem veszed, mennyi időt töltöttél a szabadban edzve. Aki pedig az edzőteremre esküszik vagy az uszodára, ideje bérletet váltani! Ne felejtsétek el edzés előtt a bemelegítést a végén pedig a levezetést, nyújtást. Ezek is fontos részét képezik az edzésnek.


4. Egyre nehezebb felmenni az emelkedőn és a lépcsőn. Már 2-3 emelet után kifulladsz. 

Edzés és edzés. Ide is érvényes az előző pont. De a tüdőkapacitást lehet növelni különböző légzéstípusokkal, egyik ilyen a paradoxon légzéstípus, amely segít vitálkapacitás, a tüdőkapacitás növelésében. A gyakorlat kivitelezése: kilégzésre az ember álló testhelyzetben karjait a fej fölé viszi, majd utána gyorsan és ritmusosan előrehajol, és előrehajlás közben belélegzik. Nyolcszor ismételjük meg a gyakorlatot, ami lelki szempontból is jó hatású: növeli az önbizalmat és a megvalósító képességet.


5. Ha már eleve fáradtan kelsz és egész nap fáradt vagy, este pedig alig város, hogy az ágyba zuhanhass. Ez így nem okés. Kávé nélkül is ébren lehet maradni, nem ám 2-3 csésze nélkül.

Talán ezzel a ponttal csak Anna Wintour nincs így, aki reggel fél hatkor kell, elmegy teniszezni, majd kapkodás nélkül gondos oda figyeléssel sminkel és kiválasztja aznapi szettjét. Hű rendszeresség, szabályokkal éli mindennapjait. De valljuk be többségünk akármennyire is gondolkodik este az ágyban azon, hogy mit vegyen fel másnap a vége úgyis mindig kétségbeesett ruhapróbálgatás. Én is hiába készítem ki a ruhám, reggelre már teljesen máshoz lenne kedvem. Aztán meg a nagy rohanással próbáljuk behozni a ruhaválogatással elpazarolt időt. Aztán a végén tuti elfelejtünk valamit. De mit lehet tenni ez ellen? Először is, próbálj meg időben lefeküdni, így kipihenheted magad. Ha a kedvenc zenédet választod ébresztőnek, akkor már jól indul a nap. Minden reggel legyen 10-15 nyugodt perced, amikor megtervezheted a napodat, átgondolhatod a dolgaidat. Lehet akár egy tea elfogyasztása az erkélyen vagy a fürdőkádban elmerengés. Reggelizz fehérjében gazdag ételeket, számos jótékony hatása van és a napod is könnyebben beindul.


6. Senkihez és semmihez sincs kedved. Egyszerűen semmi nem tudja felkelteni az érdeklődésedet. Még a saját világodat is totál unalmasnak tartod. Legszívesebben egész nap csak a kedvenc sorozatodat néznéd.

Ebben az esetben ki az ágyból és el otthonról. Hívd fel barátnődet, barátodat és csinálj valami programot. Keress új hobbit, próbálj ki új dolgokat, vágj bele olyan dolgokba, amikbe eddig nem mertél. Hajrá!


7. Folyton, megállás nélkül csak ennél. Nassolás és nassolás, egyfolytában.

Nassolni nem tilos, de nem mindegy, mit. A magvak, gyümölcsök, zöldségek tökéletesek erre a célra. Viszont 5-6 óra után már ezekből is csínján fogyassz.



8. Hiába van tele a szekrényed ruhával, hiába próbálod fel sorban őket minden reggel, valahogy egyik sem jó. Úgy érzed, egyik sem áll jól, szinte már utálod is őket.

Ha az előző hét pontot betartod, akkor ez meg fog változni. Ha ezek után is még mindig utálod a ruháidat, netán olyan drasztikus változást értél el, akkor bizony megérdemelsz néhány új ruhadarabot. :)


Hajrá, hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése